Observatii privind Revizuirea "Codului de bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi din surse agricole"  inapoi la tema

     Anexele II şi III ale Directivei Nitrati cuprind o serie de măsuri care trebuie să fie incluse obligatoriu în CBPA (Anexa II) şi PA (Anexele II şi III). Una dintre aceste masuri se refera la:

  • Aplicarea îngăşămintelor pe terenuri saturate cu apă, inundate, îngheţate sau acoperite cu zăpadă (Anexa II.A.3)

CBPA 2015: cap. 7.9 (vezi aici)

PA 2013:Art. 6

CBPA & PA 2019 : Corelare cu Guidelines D cap. 3.6 (pag 55)

 

Vă rugăm să vă exprimaţi prin Comentarii punctul d-voastra de vedere privind necesitatea actualizării / revizuirii acestei măsuri.


Documente:

Ultima editare: 16.01.2019 18:37 (GMT) - de George Cojocaru

Data: 11.02.2019 18:57 (GMT)

Se poate aplica azotul pe terenul înghețat, da ori ba?
„Sunt necesare o serie de precauţii atunci când se efectuează fertilizarea cu îngrăşăminte chimice: adoptarea unei maxime prudenţe atunci când terenul agricol prezintă fenomenul de scurgere de suprafaţă; riscul este maxim când terenul este saturat de apă sau înghețat”. (pagina 85 Subcapitolul 7.6.2., Recomandări privind tehnicile de aplicare a fertilizanţilor).
Concluzie parțială 1. Cu o maximă prudență, îngrăşămintele chimice (cu azot), ar putea fi aplicate pe terenul înghețat. Dar dacă nu este interzisă aplicarea pe zăpadă în mod expres, înseamnă că se poate fertiliza pe zăpadă?

Ultima editare: 11.02.2019 18:58 (GMT) - de Horia-Victor Halmajan

Data: 11.02.2019 18:59 (GMT)

„Se interzice aplicarea gunoiului, ca şi a oricărui tip de îngrăşământ, pe timp de ploaie, ninsoare şi soare puternic şi pe terenurile cu exces de apă sau acoperite cu zăpadă. În plus faţă de cele arătate mai sus, nu se recomandă să fie aplicate dacă solul este puternic îngheţat…” (7.6.3 Cerinţe speciale pentru aplicarea fertilizanţilor organici, pagina 91).
Concluzie parțială 2.
 Gunoiul nu se poate aplica pe zăpadă, dar se poate pe solul înghețat. Dar nu și pe cel foarte înghețat.
 „Orice tip de îngrăşământ” se referă doar la îngrăşăminte organice, pentru că suntem la capitolul 7.6.3 „Cerinţe speciale pentru aplicarea fertilizanţilor organici”, sau include și îngrăşămintele chimice?

Data: 11.02.2019 19:00 (GMT)

Un alt argument, subiectiv poate, dar important, este că unul dintre autorii Codului, prof. G.V. Roman de la USAMV București, unde opinia generală este și ea favorabilă aplicării iarna/pe teren înghețat a îngrășămintelor cu azot, susține el însuși acest lucru: “în cazul administrării terestre, trebuie ca solul să fie înghețat sau zvântat: ca atare, lucrarea se începe încă din partea a doua a iernii, pe teren înghețat, dar de dorit neacoperit de zăpadă” (Fitotehnie 2011).
În ediția din 2003 a Fitotehniei, profesorul Bîlteanu scria: „administrarea îngrășămintelor cu azot în timpul iernii sauprimăvara foarte timpuriu se face cu mijloace terestre pe sol înghețat”.
În Fitotehnia din 1964, profesorii Nicolae Săulescu și Gheorghe Ionescu-Șișești au afirmat că “îngrășările din timpul iernii merită a fi practicate și în condițiile țării noastre”.
Indiferent ce se va scrie despre acest subiect, el va trebui susținut cu argumente experimentale, nu doar estimări.

Ultima editare: 11.02.2019 19:05 (GMT) - de Horia-Victor Halmajan
Sigur doriti sa stergeti aceasta postare?
Share